Keresés ebben a blogban

2011. március 10., csütörtök

Hogyan használjuk az ÉFT-t félelmek és fóbiák esetén


Hogyan használjuk az ÉFT-t félelmek és fóbiák esetén

Forditotta: Csontos Agnes

Az alábbi cikket Gary Craig, az EFT alapitója írta, és eredetileg a www.emofree.com weboldalon jelent meg. Ugyanezt a cikket megtalálod Gary Craig EFT Kézikönyvében is, melynek magyar fordítását ingyenesen letöltheted a weblapomról, innen: www.emotionalfreedom.net. Ez a cikk persze csak izelitőt ad arról, hogy milyen problémak esetében, hogyan használhatjuk az EFT kezelést.


Hogyan használjuk az ÉFT-t félelmek és fóbiák esetén

A lakosság mintegy 10 %-a szenved valamilyen fóbiától. A kóros félelem bármelyik formája nagymértékben korlátozhatja azok életét, akiket ez a probléma érint. A kóros félelem számtalan formában jelentkezhet, de szerencsére bármelyik fóbiára alkalmazhatjuk az ÉFT tenchnikákat, és azok mindegyikre hatékony javulást kínálnak. Itt következik néhány a leggyakoribb fóbiák közül:

Lámpaláz (nyilvános beszédtől való kóros félelem)
Tériszony (magasságtól való kóros félelem)
Kígyóktól, pókoktól és rovaroktól való kóros félelem
Klausztrofóbia (zárt terektől való kóros félelem)
Fogorvostól való kóros félelem
Injekciós tűtől való kóros félelem
Vezetéstől való kóros félelem
Lift fóbia
Repüléstől való kóros félelem
Hidaktól való kóros félelem
Visszautasítástól való kóros félelem
Sextől való kóros félelem
Vízfóbia (víztől való kóros félelem)
Sebesség fóbia (sebességtől való kóros félelem)
Telefon fóbia (telefontól való kóros félelem)
Házasság fóbia (házasságtól való kóros félelem)
Férfiaktól való kóros félelem
Kudarc fóbia (sikertelenségtől való kóros félelem)
Betegség fóbia (betegségtől való kóros félelem)
Kutya fóbia (kóros félelem a kutyáktól)
Kompjuter fóbia
Méh fóbia (kóros félelem a méhektől, darazsaktól)
Egyedüllét fóbia (kóros félelem az egyedülléttől)

Tulajdonképpen mit értünk fóbia alatt? A mi értelmezésünkben fóbiának számít minden olyan félelem, amely meghaladja a normális, természetes és szükséges óvatosság mértékét. Hadd magyarázzam meg…
Félelmeinkre – bizonyos mértékig – szükségünk van. Életünk függhet tőlük. Ha nem lenne a félelem, mint védőmechanizmus beépítve a lényünkbe, akkor simán lesétálnánk egy magas épület tetejéről, vagy megennénk a mérgezett/romlott ételt, vagy esetleg nyugodtan elkezdenénk teniszezni az autópályán.  A félelem egy automatikus védelmező mechanizmus, amely tévedhetetlenül bekapcsol, ha fizikai lényünket valamilyen veszély fenyegeti.
Előfordul azonban, hogy a félelmeink eltúlozzák a veszély nagyságát (túllihegik a helyzetet). Messze túllépik a józan óvatosság mértékét, és túlzott félelem reakciót kreálnak. Az egy dolog, hogy ha egy kígyót, vagy pókot látunk, akkor óvatosan közelítjük meg – hiszen az lehet mérges is. Egészen más az azonban, ha egy kígyó vagy pók láttára elkezd a szívünk sebesen dobogni, fejünkbe éles fájdalom hasít, hirtelen hányingerünk lesz, leizzadunk, sírógörcsöt kapunk…vagy a túlzott félelem valamilyen más tünetét produkáljuk. Ezek a tünetek mind hiábavalóak, hiszen nem segítenek abban, hogy megvédd magad az esetleges támadástól. Sőt, ha a támadás bekövetkezne, ezek a túlzott reakcíók még hátráltatnának is. Ha pedig a sors ártalmatlan kígyóval/pókkal hozott össze, akkor csak életed megkeserítésére szolgálnak.
Ez a „túlzott, kóros félelem” …a fölösleges rész.. az a rész, ami a normális, egészséges és természetes óvatosságon túl van…..ezt nevezzük fóbiának.
És éppen ez az a rész, a kóros, túlzott félelem rész, amit meg lehet szüntetni ÉFT-vel. A természetes óvatosság, az egészséges félelem rész ettől még érintetlen marad. Ez az ami olyan fantasztikus az ÉFT technikákban. Csak azt szűri ki, ami kóros. Ami pozitív, egészséges, és természetes, az nem szenved csorbát. A kezelt személyek gyakran megdöbbennek azon, hogy olyan fóbiák, amelyektől egész életükben szenvedtek, pillanatok alatt szinte felszívódnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek az emberek elvesztenék természetes létfentartó ösztöneiket, és felhőkarcolók tetején egyensúlyoznának, vagy szürkemedvékkel csókolóznának. Erről szerencsére szó sincs.
Ami azonban gyakran megfigyelhető az az, hogy a kezelésen átesett személy többnyire kevésebb félelmet mutat az egykori fóbia tárgyától, mint egy átlagos ember tenné. Majdnem mindenkinek van valamennyi kis tériszonya (fél valamennyire a magasságtól) például. 100 ember közül 99 valószínűleg kissé óckodva nézne le egy magas épület tetejéről, és lehet, hogy enyhe szédülésről panaszkodna. Ez ugyan egy kóros félelmi reakció, de szerencsére az esetek többségében olyan enyhe, hogy nem befolyásolja az illető normális életvitelét.
Ezzel szemben azok az „ex-fóbiások”, akik megszüntették tériszonyukat az ÉFT segítségével teljes nyugalommal, szédülés vagy hányinger nélkül képesek lenézni a magasból. Ők mindössze annyi félelmet éreznek, amennyi szükséges óvatosságra inti őket, de minden rossz érzés nélkül képesek lennének akár egész nap a magasból lefelé bámulni. 
A kezelés szempontjából nem számít, hogy mennyire intenzív a fóbia, sem az, hogy milyen hosszú ideje szenved tőle az illető. Ez meglepetésként hat sokakra, hiszen a hagyományos módszerek azt sulykolták belénk, hogy a régóta tartó, súlyos fóbiák mélyen gyökerező megrögzött félelmek, és ezért hónapokra, vagy esetleg évekre van szükség a gyógyításukhoz. Szerencsére ez nem áll az ÉFT-re.
Vannak olyan fóbiák, melyeknek gyógyítása hosszabb időt igényel, de ennek nem a tartósságuk, vagy súlyosságuk az oka, hanem az, hogy komplexebbek, tehát több aspektusuk van.
Ha egy-egy fóbia „makacsnak” bizonyul, próbáld meg megkeresni a specifikus eseményt (eseményeket), amelyek a kóros félelem hátterében  lehetnek. Ilyenek lehetnek például….

**Bár 8 éves koromban belém mart egy kígyó, …
**Bár negyedikes koromben leestem az iskolaépület tetejéről, …
**Bár az egész osztály rajtam röhögött, amikor belesültem a beszédembe…

És így tovább…

Mindennek tudatában, próbáljuk meg most a gyakorlatban alkalmazni amit eddig megtanultunk ebből a kézikönyvből. Emlékszel még mi volt az Alapelmélet, amire az ÉFT épül?

“Minden negatív érzés oka a test energiarendszerében bekövetkezett  egyensúlyfelbomlás.”

Minden kóros félelmi reakció negatív érzelem, tehát szükségszerűen a test energiarendszerében bekövetkezett egyensúlyfelbomlás (rövidzárlat/„zzzzzt”) következménye. A megoldás pofon egyszerű. Állitsd helyre az energiarendszer egyensúlyát (szüntesd meg a rövidzárlatot, a „zzzzt” blokkot), és a fóbia szükségszerűen magától megszűnik. Megszűnik a fejfájás, a szívdobogás. Minden érzelmi töltet semlegessé válik, ennek következtében minden kellemetlen tünet eltűnik.
Fő eszközünk erre az Alaprecept. Néhány kör meg kell hogy szüntesse a problémát egyszer és mindenkorra. Hogy hány kezelésre, hány körre van szükség, az attól függ, hogy a fóbiának hány aspektusa van.
Az aspektusok nagyon fontosak. Ha még emlékszel rá, az aspektusok az emlék azon különféle szempontból való részletei, amelyek hozzájárulnak az érzelmi intenzitáshoz. Vizsgáljuk meg újra a tériszony példáját, hogy tisztább képet kapjunk erről a fogalomról. A legtöbb tériszonytól szenvedő emberrel élete folyamán többször is előfordult, hogy magas helyeken találták magukat, ezért a túlzott félelmi reakciók bekapcsoltak, és ez azóta is kellemetlen emlékként kísérti őket. Például tériszonnyal kezeltem egy férfit, aki intenzív félelemmel emlékezett egy gyerekkori élményére, amikor egy víztorony tetejéről lenézett (aspektus). Az efféle emlékképek a tériszony különböző aspektusai akkor, hogyha felidézve az emléket félelmi reakciót váltanak ki.
Mivel a legtöbb fóbiánál csak 1-3 aspektus van jelen, többnyire az Alaprecept néhányszori megismétlése - vagyis néhány perces ÉFT kezelés - egyszer és mindenkorra megoldja a problémát.
Ebben a pillanatban se Te, sem én, nem tudjuk, hogy a Te kezelendő fóbiádnak hány aspektusa van. De ezt nem is kell tudnunk ahhoz, hogy eredményt érjünk el. Mindössze annyit kell tennünk, hog feltételezzük, hogy több aspektus is van, és lépésről lépésre, mindegyiket semlegesítjük egészen addig, míg minden érzelmi intenzitás megszűnt. Amikor semmi érzelmi intenzitást sem tudsz felfedezni magadban a fóbia tárgyával kapcsolatban, akkor tudni fogod, hogy készen vagy, és valamennyi aspektust feldolgoztad. 

Gyakran feltett kérdések

K. Ha sikerült egy fóbiát felszámolni, az eredmény vajon tartós lesz? Igen. Azonban ha úgy tűnik, mintha a fóbia visszatérne, az majdnem mindíg abból adódik, hogy a fóbiának egy olyan aspektusa merül fel a valós életben, amellyel a kezelés során nem foglalkoztunk kellőképpen. Ha alaposan kikérdezed a klienst, ki fog derülni, hogy egészen másképp beszélnek a félelemről, mint az eredeti kezelés idején. Például a kígyótól rettegő egyén most már nem a kígyótól való általános félelméről beszél, hanem egyfolytában azt taglalja, hogy a kígyó kiöltött mozgó nyelve mennyire megrémíti. Ha ez az aspektus nem lett kezelve az eredeti ÉFT ülés alkalmával, akkor természetesen ez a probléma még mindíg fennáll, és ha a kliens kiöltött, mozgó nyelvű kígyót lát, arra még mindig  pánikszerűen fog reagálni (bár a csukott szájú kígyók teljesen hidegen hagyják). Ilyenkor az újonnan felmerült aspektust/aspektusokat ÉFT-vel semlegesíteni kell.

K. Mit tegyek akkor, ha több fóbiám is van? Kezeld őket egyenként. Teljes egészében old fel pók-fóbiádat, mielőtt elkezdenéd kezelni klausztrofóbiádat. Ezután pedig csak akkor lépj tovább a vezetéstől való kóros félelem kezeléséhez, ha klausztrofóbiádtól már teljesen megszabadultál…és így tovább…
Vannak nagyon összetett, komplex fóbiák is, de itt többnyire arról van szó, hogy több fóbia is jelen van egy címszó alatt. Ilyen lehet például a repüléstől való kóros félelem: hiszen ez lehet (1) klausztrofóbia, (2) zuhanástól való kóros félelem, (3) haláfélelem, (4) légköri turbulenciától való kóros félelem, (5) felszállástól való kóros félelem, (6) leszállástól való kóros félelem, (7) emberektől való kóros félelem (tömegiszony)….stb. Ha képes vagy ezeket a különféle félelmeket tudatodban beazonosítani, akkor ezek mind különféle aspektusai a fóbiának, és egyenként kell őket adresszálni.
Ha komplex fóbiával van dolgod, de ennek nem vagy tudatában (vagyis nem vagy képes beazonosítani az aspektusokat), azért még ne add fel a reményt. Az Alaprecept kitartó alkalmazása igy is  gyógyulást hoz, de lehet, hogy jónéhányszor végig kell csinálnod a kezelést ahhoz, hogy az energiarendszer egyensúlya helyreálljon (a „zzzt” blokk feloldódjon). Az érzelmi intenzitás hullámozhat, ahogy a”színfalak mögött” (a tudatallattiban) a különböző aspektusok végül is megkapják a kezelést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése