Keresés ebben a blogban

2011. március 14., hétfő

Mi az EFT, vagy Érzelmi Felszabadulás Technika?

Mi az EFT, vagy Érzelmi Felszabadulás Technika?

Forrás: http://www.emotionalfreedom.net

Írta: Csontos Ágnes EFT Terapeuta és Oktató


Néhány szóban szeretném bemutatni Nektek az EFT technikát – számomra ez a technika volt az, amelyik végre lehetővé tette a belső transzformációt – azt a fajta átalakulást, amelyet előzőleg évtizedeken keresztül kerestem, kutattam a legkülönfélébb önfejlesztő és spirituális módszerekben, és végül itt találtam meg.

Először is, megkérdezhetitek, hogy mit jelent az EFT rövidítés?

Nos, Tulajdonképpen a helyes rövidítés ÉFT lenne, nem EFT. Az angol elnevezés – Emotional Freedom Techniques – rövidítése. Amikor az alapító - Gary Craig – EFT kézikönyvének magyar fordításán dolgoztam (ingyenesen letölthető a weblapomról, www.emotionalfreedom.net), akkor sokat gondolkoztam azon, hogy milyen szavakat használva adhatnám vissza az eredeti értelemet úgy, hogy ugyanakkor a rövidítést is megtartsam. A pontos fordítás Érzelmi Szabadság Technika lenne, de így a kezdőbetűk nem egyeznének az eredeti EFT betűszóval.

Márpedig én mindenképpen meg akartam tartani a kezdőbetűket, hiszen az EFT-nek már akkor is (2006-ban, amikor a fordítás készült), hatalmas irodalma volt az interneten; főleg angolul, németül és spanyolul. Fontosnak tartottam, hogy aki rákeres az interneten a technikára, bőséges anyagot találjon. Így született meg aztán az Érzelmi Felszabadulás Technika elnevezés. Persze a magyar terminológia nem túl egységes, hiszen többen egymástól teljesen függetlenül fordítottunk le EFT cikkeket, anyagokat, így előfordulhat, hogy ugyanarra az angol kifejezésre esetleg több különböző magyar változat is forgalomban van.

Mit takar ez a betűszò – mi is tulajdonképpen az EFT?

Az EFT egy fantasztikus gyógyító és öngyógyitó módszer, amely azáltal, hogy helyreállitja az energiatest egyensúlyát, felszabaditja a test természetes gyógyitó folyamatait, és gyakran teljes testi és/vagy lelki gyógyulást tesz lehetővé. A módszer bárhol, bármikor alkalmazható, sokszor mint elsősegély is, hiszen percek alatt megszüntethet például erős fejfájást, vagy vérzést, sőt allergiás tüneteket is. Ha már egyszer megtanultad az EFT alapvető lépéseit, ezeket szükség esetén azonnal alkalmazhatod saját otthonod meghitt védelmében, de akár nyilvános helyen is, ha erre van szükség. Makacs problémaidat, krónikus betegségeidet magad is megoldhatod, vagy lényegesen felgyorsíthatod a gyógyulás folyamatát az EFT technikák bevetésével.

A módszer rendkivűl egyszerű, egy kisgyerek is percek alatt megtanulhatja.
Mégis mélyreható fizikai, és érzelmi - lelki változásokat eredményezhet.
Az eddigi tapasztalatok alapján az EFT technika alkalmazása már kezdők esetében is mintegy 80 %-os sikert mutat, míg a tapasztalt EFT praktizálók mintegy 90-95 %-os sikerről számolnak be.

Az EFT technikát eredetileg Gary Craig, egy amerikai mérnök, fejlesztette ki a 90-es években, Roger Callaghan pszichológus „Thought Field Therapy” módszere alapján. Az EFT (Érzelmi Felszabadulás Technika) a „Thought Field Therapy” leegyszerűsített, mindenki által elérhető, könnyen megtanulható és minden problémára alkalmazható változata.

A módszer lényege az, hogy a test bizonyos meridián pontjain gyengéd ütögetést, kopogtatást végzünk, míg lelkileg ráhangolódunk az érzelmi vagy fizikai problémára. Ennek eredményeképpen, a test energiarendszerében blokkolt negatív energia felszabadul és a test öngyógyító energiái ismét szabadon áramlanak. Miután a test enegiarendszerében jelen volt blokk, rövidzárlat fel lett oldva, ennek érzelmi vagy fizikai megnyilvánulása – tehát a probléma maga is – feloldódik, megszűnik!

Egyes praktizálók az EFT technikát pszichológiai akupunktúrának nevezték el, mivel a hatásmechanizmus nagyon hasonló – azzal a különbséggel, hogy tű helyett csak gyengéd kopogtatást használunk és nemcsak fizikai, de minden lelki – érzelmi problémát is kezelni tudunk. Ezenkívül, az EFT során használt meridián pontok is azonosak néhány, az akupunktúra által már több ezer éve használt ponttal.

Az EFT technikák dokumentáltan eredményesnek bizonyultak például:

- általános stressz oldására

-bármilyen negatív érzelem megszüntetésére ..pl. harag, féltékenység, gyűlölet, agresszió
- fizikai fájdalom oldására ..pl. fejfájas, hátfájás, migrén

-fóbiák megszüntetésére.. pl. klausztrofóbia, póktól, kígyóktól való kóros rettegés

- lámpaláz oldására

- traumatikus élmények feldolgozására

-bármilyen krónikus betegség esetében, az energiablokk feloldása segíti a test öngyógyító folyamatait, így az EFT technikák hozzájarulhatnak akár a rák gyógyításához is

-segíthet alkohol vagy egyéb függőség gyógyításában

-nem kívánt szokások megszüntetésében

Az EFT technikák ezen kívül sokat tehetnek azért, hogy kitűzött céljainkat minél hamarabb elérjük. Megfelelően alkalmazva ezt a meridián technikát, megszabadulhatunk korlátozó hiedelmeinktől, beidegződéseinktől, és törölhetjük folytonosan ismétlődő negatív gondolatainkat. E lelki tisztogatás után, bármilyen személyiségfejlesztő program természetszerűleg sokkal hatékonyabb lesz, és mind a külső, mind a belső változások szinte varázslatos gyorsasággal valósulnak meg.

Mint már említettem, a technikát alapszinten nagyon gyorsan meg lehet tanulni, egy gyerek is képes pár perc alatt elsajátítani. (Egyébként az EFT-t általában nagyon szeretik a gyerekek, és náluk még jobban müködik, mint a felnőtteknél, mert bennük még nincs annyi belső ellenállás, belső szabotázs!) Gary Craig EFT Kézikönyvét ingyenes letöltheted a weblapomról (www.emotionalfreedom.net), és ha ezt a kézikönyvet alaposan átolvastad, és az ott leírtakat néhány hétig naponta gyakorlod is, akkor már készen is állsz arra, hogy mindennapos kellemetlen fizikai vagy lelki érzéseidet sikerrel oldjad. A weblapomon további cikkeket és esettanulmányokat olvashatsz. Ajánlom továbbá, hogy rendeld meg elektronikus könyvemet – 1001 Tipp, Ötlet és Tanács az EFT használatához (az eftagi@gmail.com cimre írt mailben) ahhoz, hogy így elegendő információ birtokában valóban hatékonyan dolgozhass problémáidon.

HA magasabb szinten, kreatívan szeretnéd használni az EFT módszert, én mindenképpen ajánlanám néhány EFT tanfolyam, tréning elvégzését, és legalább egy évig tartó napi rendszeres, kitartó gyakorlást mind a saját, mind mások problémáinak oldására. Szerencsére (vagy sajnos!), tapasztalataim szerint önként ajánlkozókban soha sincs hiány!

Bárki alkalmazhatja az EFT technikát? Mindenkinél sikeres ez a fajta energiaterápia?

Az EFT-hez nem kell alkalmassági vizsga – bár természetesen Gary Craig figyelmeztet arra, hogy komoly pszichológiai problémák esetén ajánlott, ha képzett pszichológus vezeti az EFT kezelést, vagy legalábbis jelen van, hogy segíthessen, ha esetleg abreakció (negativ hatás) lépne fel. Azt hiszem, a kérdés inkább az, hogy mindenkinek ez-e az útja? Az EFT nem annyira életmód, mint inkább egy eszköz, melyet különböző módokon, különböző célok elérésére lehet használni: betöltheti egy fájdalomcsillapító szerepét, de – megfelelően használva, ha van rá igény, erő és kitartás – fantasztikus belső átalakulást és spirituális fejlődést segíthet elő. Az EFT csak egy a számtalan önfejlesztő, gyógyító módszerek közül. Én – személy szerint – lelkesen propagálom az EFT-t, mert az összes általam kipróbált módszer közül ez a legegyszerűbb, leghozzáférhetőbb (gyakorlatilag ingyen van!), legmélyrehatóbb, és leghatékonyabb eszköz a teljes, mély átalakulásra. Persze van, aki alkatánál, vagy problémája jellegénél fogva kevésbé hatékonyan tudja alkalmazni a meridián kopogtató technikákat. Azoknak például, akik olyan sikeresen nyomják el az érzéseiket, hogy a legszörnyűbb traumák felidézése is hidegen hagyja őket, először talán más módszerekkel kapcsolatba kell kerülniük ezekkel az elnyomott érzésekkel, mielőtt EFT-vel hatékonyan feloldhatnák őket

Mire számíthatsz? Hogyan változtathatja meg az EFT az életedet, a mindennapjaidat?

Attól függ, hogy ki milyen szinten gyakorolja. Ha csak alapszinten sajátítjuk el a technikát - ehhez elegendő a weblapomról ingyenesen letölthető EFT kézikönyv elolvasása, az ott leírt technikák szorgalmas gyakorlása, valamint a weblapon található cikkek, tananyagok, hanganyagok és videók szorgalmas tanulmányozása – akkor is hatékonyan használhatjuk mindennapi problémáink oldására, tehát bármilyen kellemetlen fizikai tünet, legyen ez fejfájás, idegesség, aggodalom, vagy álmatlanság megszüntetésére. Olcsóbb, gyorsabb, egészségesebb, mint egy fájdalomcsillapító, vagy altató tabletta bekapása – nincs kellemetlen mellékhatása, nem tesz függővé, és mindig kéznél van!

Én szeretem használni az EFT-t pozitív érzések bekopogtatására! Szerintem ebben fantasztikus lehetőségek rejlenek, főleg, ha a Vonzás Törvényével együtt használjuk az EFT-t ilyen módon. Ha ráhangolódunk egy pozitív érzésre, mint például a hála, a szeretet, vagy a becsülés érzése, és közben kopogtatunk a meridián pontokan, akkor a jó érzést fel tudjuk erősíteni, sőt később bármikor könnyen rá tudunk hangolódni erre a pozitiv érzésre megint. Ha rajtakapjuk magunkat, hogy negatív gondolatok járnak a fejünkben, feszültnek, aggodalmasnak érezzük magunkat, elegendő ugyanazokat a szavakat használva elkezdeni kopogtatni a meridian pontokon, és ezzel pillanatok alatt átléphetünk egy negatív érzésből egy pozitív rezgésszintre.

De mindez még csak a jéghegy csúcsa! Aki valóban rendszeresen, kitartóan és bátran használja az EFT technikát, az teljes egészében átalakíthatja, mintegy transzformálhatja az életét mind fizikai, mind lelki-érzelmi síkon. Az EFT eszköz lehet a lelki, spirituális fejlődésben, saját magunk hihetelenül mély megismerésében, igazi énünk felszínre hozatalában és átélésében!

Az EFT eszköz lehet saját magunk és mások gyógyításában! Gary Craig szállóigévé vált mondása az, hogy “Próbáld ki mindenre!”, és valóban ami az EFT módszert - a fantasztikus egyszerűsége mellett - olyan népszerűvé teszi az az, hogy gyakorlatilag ugyanazt az egyszerű meridián kopogtatást alkalmazhatjuk olyan eltérő problémák oldására, mint pl. szülési/születési traumák, függőségek, vagy fóbiák. Ugyanúgy dolgozunk, ha veszteségeinken szeretnénk túllépni, a gyász érzését szeretnénk feloldani, vagy bármilyen múltbeli traumatikus élményt szeretnénk elengedni! És ennél még sokkal többre is képesek vagyunk. EFT-vel gyakorlatilag teljes egészében átprogramozhatjuk a biológiai komputerünket – és ahogy a belső programokat, korlátozó hiedelmeket töröljük, és újabb, életünket jobban szolgáló programokkal felülírjuk azokat, mind a belső világunk, mind a körülöttünk lévő fizikai világ gyökeresen átalakul, megváltozik!

EFT-vel képesek vagyunk kitörölni és újraírni a múltat, a jelent és a jövőt – és ahogy a saját lényünkben feloldjuk a negatív érzéseket, ahogy a saját életünket lépésről-lépésre gyógyítjuk – meggyőződésem szerint – automatikusan gyógyítjuk a környezetünket, családunkat, barátainkat, országunkat…és végső soron egész Földünket (vagy lehet, hogy az egész Univerzumot?). Minden változás az egyénen belül – mint vízbe dobott kavics körül a koncentrikusan kisugárzó körök – az egész Univerzumra hatással van! Hogy ez a hatás pozitiv, vagy negativ, az csak, és kizárólag Tőled függ!

Jó kopogtatást!
Szeretettel:
EFTAgi
Email: eftagi@gmail.com
Skype: eftagi
http://www.emotionalfreedom.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése