Keresés ebben a blogban

2011. május 4., szerda

Nem tudok aludni

“Nem tudok aludni! Már arra a gondolatra, hogy hamarosan le kell feküdni, és előttem a hosszú éjszaka, amikor aludni kéne, és aludni szeretnék, hiszen teljesen el vagyok csigázva, elfog az idegesség, az aggodalom, a félelem, hogy megint hiába forgolódok, hiába próbálom megkeresni a megfelelő pozitúrát, semmi sem segít, és reggel megint hullafáradtan kelek ki az ágyból, és kezdhetem úgy a napot, hogy alig van jártányi erőm. Mit tegyek, már mindent kipróbáltam, és semmi sem segített!”

Ilyen, és ehhez hasonló szavakkal fordulnak hozzám sokan, és néha velem is előfordul, hogy (főleg nehezebb időszakokban, vagy ha valami kellemetlen stressz-hatás ért), nem tudok elaludni. Hogyan kezeljük az álmatlanságot EFT-vel?

Természetesen, ha tudom, hogy miért nem tudok elaludni – kellemetlen esemény, aggódás valami miatt..stb. – akkor az okot kell kezelni. Tehát, bármi legyen is az ok, azt kell oldani teljes egészében. Amikor az okot feloldottuk, érdemes kopogtatással előre beprogramozni a nyugodt alvást.

Ha nem vagyok tisztában az okkal, akkor is már jóval a lefekvés előtt foglalkozni kell ezzel a problémával. Az álmatlanság éppen olyan krónikus probléma, mint a depresszió, vagy a függőségek, tehát itt is alkalmazhatjuk Gary Craig tanácsát, hogy ilyen esetekben naponta többször, akár 15-20-szor is érdemes egy-egy rövid kopogtató kört tenni azzal, hogy:

“Bár félek, hogy ma este megint nem fogok tudni elaludni, mégis mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom magam, és most azt választom, hogy nyugodt vagyok, és este könnyedén elalszom.”
Emlékeztető mondatok: ez a félelem, hogy nem tudok elaludni, ez az aggodalom, hogy megint ébren töltöm az éjszakát, ez a szorító alvásprobléma itt, a torkomban..stb.

Vagy

“Bár van ez az alvás-problémám, és már előre rettegek, hogy ma éjjel sem fogok tudni aludni, mégis mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom magam, és most azt választom, hogy nyugodt és laza vagyok, és egész éjjel mélyen alszom.”
Emlékeztető mondatok: mint fenn

Este lefekvés előtt meg kell erősíteni újra ezt a programozást. Tehát, ha van még bennünk negatív ézés, akkor ezeket érdemes oldani, majd a pozitív célt programozzuk kopogtatással. Este talán jobb a kopogtatás helyett, inkább gyengéden masszirozni, dörgölni a pontokat. Ennek már magában megnyugtató, relaxáló hatása van, míg a kopogtatás egyesekre élénkítő hatással lehet.

Amikor már ágyban vagy, a pontokat masszirozva, minden pontnál egy-egy mély lélegzetet véve lehet azt mondogatni (akár halkan, akár csak gondolatban), hogy “laza vagyok, ellazitom a testem, ellazitom minden izmom, teljesen ellazul minden sejtem, egyre mélyebbre, és mélyebbre jutok, könnyedén belesüppedek az álom puha-pihe felhőjébe, milyen jó ilyen ellazultan feküdni, milyen jó pihenni, aludni..stb.” Ezeknél a mondattöredékeknél nem kell semmiféle strukturát követni, egyszerűen masszírozd a pontokat olyan sorrendben, ahogy kényelmes, ahogy kézreesik, és közben engedd át magad a kellemes lazaság állapotának. Ha napközben már alaposan oldottad a félelmeket, aggodalmakat, és egyéb negatív érzéseket az alvásproblémával kapcsolatban, akkor ez az ellazulás már könnyedén, és természetesen bekövetkezik.

Èn személy szerint azt a módszert alkalmazom, hogy napközben kopogtatok előre, és aztán, amikor alvásra kerül a sor, akkor bekapcsolom valamelyik kedvenc meditációmat, vizualizációmat, vagy hypnozis hanganyagomat, és azt hallgatva már minden probléma nélkül el tudok elaludni – én így kombinálom az EFT-t egyéb módszerekkel. Előbb a negatívat oldom EFT-vel, majd a célt programozom EFT-vel, és más módszerekkel is.

Az EFT irodalma (főleg angolul) sok esettanulmánnyal, sikertörténettel szolgál ebben a témakörben. Egyik kedvenc EFT terapeuta-példaképem - Carol Look – is akkor vált lelkes EFT gyakorlóvá, amikor kóros alvásproblémáját (sok egyéb hiábavaló kísérletezés után) épp EFT-vel tudta végül sikerrel feloldani.

Az én tanitványaim, klienseim közül is többen említették, hogy sikerrel kezelték álmatlanságukat. Ha Neked is van ezzel kapcsolatban sikertörténeted, oszd meg velünk is, és lehetőleg a lépéseket is ird le, amelyeket használtál a gyógyuláshoz.

Mindenkinek nagyon sok sikert és jó kopogtatást!
Üdv,
EFTAgi
Email: eftagi@gmail.com
Skype: eftagi
http://www.emotionalfreedom.net
http://eftmagyar.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése