Keresés ebben a blogban

2012. november 27., kedd

Aspektusok kezelése


Egy kis előtanulmány a következő órákhoz. A most folyó EFT 1. szintű tréning első felében megtanultuk az alapokat, és most következnek a kissé haladóbb technikák. A következő órákhoz egy kis előtanulmány az aspektusok kezeléséről. (Az EFT 1. szintű tréning hanganyaga megrendelhető nálam, az eftagi@gmail.com címen, és ha szabad vagy a most következő (dec. 1-2.) hétvégén, akkor még személyesen is bekapcsolódhatsz a munkánkba skype-on keresztül.)


Aspektusok kezelése

Írta: Csontos Ágnes EFT Tanácsadó és Oktató
http://www.emotionalfreedom.net

Az EFT kezelések során többnyire egy-két kör elegendő ahhoz, hogy régóta fennálló, makacs problémákat megoldjunk, - és ez a változás legtöbbször tartósnak is bizonyul. Előfordul azonban az is, hogy kitartó kopogtatásunk ellenére a kliens csak csigalassúsággal kúszik lefelé az intenzitás skálán, vagy egy helyben topog, sőt gyakran az is megesik, hogy magasabb intenzitásról számol be. Ilyenkor nem árt, ha pontosítjuk, hogy mire is gondol, mire fókuszál, mert lehet, hogy anélkül, hogy ennek tudatában lenne akár ő, akár mi, aspektust váltott.

Mi az az aspektus, és hogyan tudjuk nyakon csípni? Az aspektusok egy-egy probléma különböző szempontból való megjelenítése: ilyen lehet egy-egy negatív élmény, trauma esetén az amit láttunk, amit tapintottunk, amit hallottunk, vagy amit szaglásunkkal érzékeltünk az adott pillanatban. Ezek mind más-más aspektusai lehetnek a traumának, és mindegyiket egyenként le kell kezelni, teljesen úgy, mintha ezek különálló traumák lennének. Erre a jelenségre Gary több példát is felhoz cikkeiben és az oktató filmeken.

Egyik ilyen példa:
Gary egy hölgyet kezelt, aki egy rettenetes autóbalesetből származó traumáját szerette volna feloldani.
Gary megkérdezte:
– Mi volt a legszörnyűbb élmény amikor a baleset történt?
– A felém rohanó reflektorok fénye!

Ezek után kopogtattak azon, hogy „a reflektorok” „ez a rámtörő félelem”, „a reflektoroktól való félelem”
Amikor azonban, Gary rákérdezett, hogy jobban érzi-e magát, a hölgy így felelt – Ó, dehogy, most még rosszabb. Még most is a hallom a sikoltozást. Igen ám – de a sikoltozás az már egy másik aspektus. Itt kell nagyon odafigyelni, mert könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy a teljes élményre kérdezünk rá, és nem vesszük észre az aspektusváltást. Ekkor pedig könnyen lehet, hogy mind a kliens, mind mi magunk arra a következtetésre jutunk, hogy az EFT ebben az esetben nem használt, holott csak nem vettük észre, hogy aspektust váltottunk, és az eredeti aspektus intenzitása valószínűleg nagyon is lement, ezért tudott egy újabb aspektus felmerülni a tudatban.

Másik példa lehet fóbiák esetén:
pók fóbia
Különböző aspektusok lehetnek:
Pók – ronda undorító
Pók – szőrös lábak – gyors mozgás
Pók – rettegés, hogy pók rám mászik, megérint
Pók – megszúr – mérgező – nyálkás savas …stb.


Így ír erről Gary bővebben a Tananyag című cikksorozatában, ami annak idején elérhető volt az emofree.com oldalról. A fordítást Kárpáti Marianna készítette. Marianna az angol “aspects” szót úgy fordította (nagyon szépen és magyarosan), hogy “nézőpont”. Èn inkább az “aspektusok” kifejezést szoktam használni. Ezt csak azért említem, hogy mindenki számára világos legyen, hogy ugyanarról a jelenségről beszélünk “aspektusok”, vagy “nézőpontok” címszó alatt.

Negyedik lecke – Aspektusok (Nézőpontok )

Forrás: emofree.com, melynek utódja eftuniverse.com
Fordította: Kárpáti Marianna
Lektorálta: Csontos Ágnes

Gyakran előfordul, hogy csak egyetlen, esetleg két ÉFT kört kell
alkalmaznod egy-egy specifikus esemény érzelmi intenzitásának végleges eltüntetésére. Ezek amiket mi „egyperces csodának” hívunk. Szerencsére örvendetes gyakorisággal lehetünk tanúi ilyen eseteknek. Ennek a változásnak a hatására számos élet azonnal pozitív irányba fordul.

Olykor – annak ellenére, hogy tudásod legjava szerint kopogtattál azon a bizonyos eseményen –a páciens a problémájáról még mindig azt állítja, hogy nem javult. Mi lehet ennek az oka? Miért van az, hogy az esetek nagy többségében a folyamat olyan egyszerűen alkalmazható, míg máskor megreked? Számos ok lehet (ezekről később ejtek szót), de legtöbbször az esik meg, hogy a páciens a problémát egy másik nézőpontba tolja el.

Egyes esetekről kiderülhet, hogy több eseményből állnak, vagy több
szempontból is nézhetők. Ezek általában különálló esetek. Mégis, a páciensek általában nem tesznek köztük különbséget mindaddig, amíg erre rá nem ébreszted őket. Tegyük fel, hogy egy páciens egy autóbalesete nyomasztó emlékeinek megoldására kér segítséget. Természetesen, használhatod az ÉFT-t „Ez a baleset…” alapállítással, és emlékeztető mondattal, és jó esélyed van arra, hogy így is eredményt érsz el. Ha mégsem, akkor több, különböző aspektust (nézőpontot) tárhatsz fel olyan kérdésekkel, mint:

„Mi az, ami a balesetben a legjobban nyomaszt?” *

Ebben a helyzetben a páciens újabb szemponttal állhat elő: „A sikoltozás az autóban” vagy „Rettenetesen haragszom a másik autó vezetőjére” „Borzasztóan dühös voltam az orvosnál” A lista hosszúra nyúlhat. Általában azonban csak egy vagy két új szempont merül fel. Kopogtass ezeket a nézőpontokat figyelembe véve mindaddig, amíg a páciens már nem talál újabb, számára aggasztó részletet a balesetben.

Ellenőrzésképpen kérd meg páciensed, hogy képzeletében játssza le a
baleset mozifilmjét, olyan részletességgel, amennyire csak tudja. Ez újabb kopogtatási lehetőségeket fedhet fel. Jó esetben a páciensnek nem lesz a balesettel kapcsolatos emocionális töltése. A dolog élete egy szerencsétlen eseményévé szelídül, azon kívül nem lesz már semmi más jelentése.

Egy gyakori hiba, melyet a folyamat során elkövetnek: a „fényszórókra
kopogtatnak”, és azt követően túl általános kérdéseket tesznek fel, mint például: „Most milyen érzéseid vannak a balesettelkapcsolatban?” Ez a kérdés semmilyen új szempontot nem vet fel. Egyszerűen csak az általános érzésre kérdez rá. Valójában, ha vannak más aspektusok (nézőpontok) is (pl. „a sikoltozás az autóban”), a páciens semmilyen változásról nem fog beszámolni, mivel még mindig vannak őt érzékenyen érintő aspektusok (nézőpontok). Emlékezz arra, hogy a páciens nem tesz különbséget a különböző aspektusok (szempontjai) között. Számára ez egyetlen nagy probléma. Te vagy az, akinek különbséget kell tennie, és nyomon kell követnie az emlékben rögzült aspektusokat (ez sok esetben csak gyakorlat kérdése), és te vagy az, akinek a megfelelő kérdéseket fel kell tennie, hogy ezeket az aspektusokat (nézőpontokat) felfedje.

Ilyen aspektus (szempont) lehet bármi, ami a pácienst érzelmileg érinti **– például:

Egy háborús traumát szenvedett egyén szempontja lehet a vér látványa, a haldokló bajtársak tekintete, a kézigránát süvöltése, stb.

Egy megerőszakolt páciens szempontja lehet az erőszaktevő leheletének szaga, a fenyegető ököl, a behatolást, stb.

Annak, aki a nyilvános szerepléstől retteg, szempontja lehet a mikrofon látványa, a közönségből rászegeződő tekintetek, egy gyerekkori emlék, amikor kinevették, stb.

Érdemes azt is felismerni, hogy aspektus (szempont )lehet egy érzelem is. Így fordulhat elő, hogy egyes pánciensekben az esemény hatására feltámadt harag bánattá alakul. Figyelj ezekre a jelekre. Ezek az érzelmi aspektusok (szempontok) a probléma oldásának előrevitelében segítenek. Ha ezeket sikerrel oldod, mélyebb gyógyulás jön létre, és ekkor gyakorlod és alkalmazod az ÉFT-t igazán magas színvonalon.

*és persze én olyasmit is kérdeznék, hogy: “Mit hallottàl, mit làttàl, volt-e valamiféle testi érzet abban a pillanatban? Volt valamilyen ìze az élménynek?”

** fontosnak tartom kihangsùlyozni, hogy aspektusok lehetnek a különböző érzelmek, de a különböző érzetek is! Es ez nagyon fontos, hiszen ezek az érzetek a negatìv emlékkel, érzéssel együtt kódolódnak az energiarendszerben, a testben, tehát amig ezeket teljesen fel nem oldottuk, az emléket sem oldottuk fel teljes egészében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése