Keresés ebben a blogban

2012. december 5., szerda

Hat hit, ami a halogatók halogatását táplálja


Kedves társ halogatók! Íme egy nagyon jó cikk arról, hogy milyen hitek lehetnek a kellemetlen halogatás szokás mögött! Le lehet ellenőrizni, hogy vajon Rád illik-e valamelyik, és ha sikerült beazonosítani a hitet, akkor máris tudjuk azt oldani EFT-vel! Ès ha esetleg elakadnál, vagy szeretnéd felhasználni egy kis, intim csoport támogatását, és az energiák összeadódásából adódó intenzívebb hatást, akkor gyere, csatlakozz hozzánk! Most szombaton kezdődik a Halogatás Oldása tréning, és szívesen látunk – gyere, segítsünk egymásnak oldani, elengedni a halogatást! Jelentkezz az eftagi@gmail.com címen.


Hat hit, ami a halogatók halogatását táplálja

Gloria Arenson cikke
Forrás: www.gloriaarenson.com
Fordította: Csontos Ágnes
www.emotionalfreedom.net

A rendszeres halogatók általában jószándékú, keményen dolgozó emberek, akik maguk sem értik, hogy miért, de hiába határozzák el, hogy valamit végbevisznek, hogy feloldanak, megoldanak egy problémát. Hiába igyekeznek, próbálkoznak, valahogy sohasem sikerül időben végrehajtani azt, amit elhatároztak. Vessünk egy pillantást azokra a titkos gondolatokra, melyek a felszín alatt, a tudatuk mélyén lapulhatnak, és a legnagyobb erőfeszítéseiket is szabotálják:

Nem érdemlem meg, hogy megszabaduljak ettől a problémától.
Greg-et mostohaapja ki nem álhatta, és gyerekkorában állandóan ostobának, hülyének nevezte. Évek hosszú során át szakadatlan volt ez a szóbeli szidalmazás, bántás, lealacsonyítás. Greg úgy gondolta, hogy hozzászokott már ehhez, és eléggé vastag lett a bőre ahhoz, hogy már ne bántsák ezek a szavak. Valójában fogalma sem volt arról, hogy a mostohaapa szavai milyen mélyen befolyásolták, és még mindig befolyásolják az életét. Greg saját maga szabotálta minden próbálkozását, mellyel sikert érhetett volna el akár a munkájában, akár a kapcsolataiban, hiszen lényének egy része még mindig abban hitt, hogy ő ostoba, és nem érdemli meg a sikert.

Isten büntet engem.
Sokan azért halogatnak, azért nem képesek véghezvinni egyetlen elhatározásukat sem, mert abban hisznek, hogy rosszak, vagy valami bűnt követtek el. Neveltetésüknél fogva, vagy a kultúrális programozás eredményeképpen Istent úgy érzékelik, mint egy dühös, büntető hatalmat, és mivel bűnösnek érzik magukat, lényük egy szintjén várják, elvárják a büntetést. Greta például mindig halogatta, hogy elkezdjen diétázni, mert volt egy olyan hite, hogy a zabálás bűn, és mivel nem tudott ellenállni a hirtelen rátörő zabálási rohamoknak, bűnösnek érezte magát. A kövérségét, és az emiatt érzett negatív érzéseket pedig elfogadta, és elkerülhetetlennek érezte, mint Isten büntetését. Ha elkezdene diétázni, akkor lehet, hogy lefogyna, de ez – az ő hite szerint – ellenkezne Isten szándékával. Tehát tudat alatt állandóan blokkolta magát, szabotálta a tudatos szándékot, hogy elkezdjen fogyókúrázni.

Nem lenne biztonságos megoldani, elengedni ezt a problémát.
Az ötven éves Tony, bár művelt ember volt, felelős állásban, és saját házában lakott, valahogy mégsem volt képes rávenni magát arra, hogy saját maga intézze a pénzügyeit, számlái kifizetését. Évekig édesanyja segített az adminisztrációban, és amikor a mama meghalt, akkor Tony nővére utazott fel azért, hogy elintézze Tony helyett a pénzügyeket. Amikor a nővére is meghalt, Tony halálra rémült, hogy most mi lesz: félt attól, hogy roszul tölti ki a csekkönyvét, hogy valamit rosszul csinál. Amikor együtt dolgoztam Tony-val, kiviláglott, hogy az, hogy a szülői figurára támaszkodott pénzügyei kezelésében megtartotta őt a gyerekszerepben. Csak felnőttek rendelkeznek csekkönyvvel. Ha ő is képes lenne a csekkönyvet megfelelő módon kezelni, ez azt jelentené, hogy ő is felnőtt, és már nincs szüksége arra, hogy mások gondoskodjanak róla. Amint Tony képessé vált arra, hogy elismerje azt a szükségletét, hogy szeressék, és gondoskodjanak róla, ami táplálta a tudatalatti vágyat, hogy sohase nőjön fel, képesssé vált arra is, hogy felnőttként vegyen részt az életében, és felnőttként kezelje a pénzügyeit is.

Nem vagyok biztos abban, hogy valóban meg akarok szabadulni ettől a problémától.
Néhány évvel ezelőtt, amikor még az abszolút tökéletességre való törekvés kényszere töltött el, egy felnőttoktatási intézmény közelében laktam, ahol állandóan több érdekes kurzust hirdettek viszonylag alacsony áron. Érdekeltek ezek az önfejlesztő programok, és több tanfolyamot is elvégeztem. Volt egy kurzus, amely különösen érdekelt – agyaggal való formázás, szobrászat volt a téma. De hiába vágytam megtanulni az agyag formázását, valahogy mégsem tudtam rávenni magam, hogy beiratkozzak erre a tanfolyamra. Évről-évre halogattam – mindig azt mondtam magamnak: majd legközelebb. Valójában attól féltem kiderül, hogy mint művész, csapnivaló vagyok. Féltem attól is, hogy a többiek a csoportban mit szólnak majd a munkámhoz. Hogy ez meg ne történhessen, egyre halogattam a beiratkozást. Ez belső kényszer volt, igy védtem meg magam attól, hogy zavarba-ejtő helyzetbe kerülhessek. Ez a halogatás a kényelmi zónámon belül tartott.
Végül sikerült legyőznöm a félelmeimet, és beiratkoztam erre a tanfolyamra. Nagyon jó volt, és szerencsére képes voltam arra, hogy nevessek magamon, amikor az első ügyetlen agyagkosaramat szemléltem. Amint sikerült elfogadnom magam úgy is, ha nem vagyok még tökéletes művész, minden további nélkül elvégeztem egy gyöngyfűző kurzust is, és kiderült, hogy igenis van valamennyi tehetségem a színekhez, és a különböző színkombinációkhoz. Sőt egyes darabjaimat büszkén bemutattam, és még el is tudtam adni őket!

Enélkül a probléma nélkül nem is tudom, ki lennék.
Az egyik barátnőmnek, Eileen-nek, az egész élete egy hatalmas problémahalmaz. Soha egy perc nyugta nincs, állandó konfliktusok kínozzák, mindig történik vele valami drámai, valami szörnyűséges. Izgalmasabb az ő életét nyomon követni, mint a legzaftosabb szappanoperát. Egyszer előfordult, hogy egy kicsit csendesebb időszak következett, de Eileen ahelyett, hogy élvezte volna ezt a békés időszakot, egyre idegesebbé, egyre feszültebbé vált. Megkérdeztem tőle, hogy mi a baj? “Mi a baj? Az a baj, hogy nincs semmi baj!” – felelte. Az élet – szerinte – állandó küzdelem, és feszülten várta, hogy mikor robban ki a következő dráma. Számára a halogatás is erre szolgált. Ha mindent időben elvégzett volna, akkor az élete jóval simább, nyugodtabb kerékvágásba került volna - de épp ez volt az, ami halálra rémisztette. Eileen igényelte a drámát, a küzdelmet, és tudat alatt ő maga vonzotta be a szörnyűséges helyzeteket és történéseket, bár tudatosan ezt sohasem látta meg, sohasem volt képes elfogadni.

Ha megszabadulok ettől a problémától, az valaki másnak válik a kárára.
Paul már a negyvenes éveiben járt, de még mindig nem volt képes zilált anyagi ügyeit rendezni. Élete legnagyobb részében mindent elkövetett, hogy ne kelljen felelősséget vállalnia a tetteiért. A felesége elvált tőle, és többnyire kidobták az állásából. Ilyenkor a édesanyja sietett mindig a segítségére, és kölcsönözte neki azt a pénzt, ami legalább a számlák kifizetésére elég volt. Az édesanyja már idősebb, özvegy asszony volt, és Paul volt az egyetlen gyereke, az egyetlen, aki fontos volt számára a világon. Paul azért nem tudta elengedni ezt a problémát, mert tudatalatti szinten úgy érezte, hogy a mamájának szüksége van arra, hogy szükség legyen rá, és nem akarta őt megbántani, elvenni tőle ezt a lehetőséget arra, hogy elengedhetetlennek érezze magát. Ha a fia képes gondoskodni magáról, akkor rá már senkinek sincs szüksége.

Újra és újra rá kell jönnöm arra, hogy minden viselkedésformának megvan az oka. Még a halogatásnak is van értelme bizonyos szempontból, és nagyon is érthetővé válik, ha képesek vagyunk feltárni a mélyben rejtett gondolatokat, és hiteket, melyek valójában létrehozzák ezt a viselkedésformát. Mi az a rejtett blokk, ami Téged akadályoz abban, hogy elérd a célodat?


Gloria Arenson amerikai pszichológus és energiaterapeuta, számos könyv írója, a Phoenix módszer kidolgozója. Gloria terapeuta munkájában az EFT módszer mellett még több más hagyományos és alternatív terapeuta módszert is használ. Gloria több ezer kliensének segített abban, hogy sikeresen feloldjanak evési rendellenességeket, kényszeres költési problémákat, poszt-traumatikus stressz szindrómát, félelmeket, szorongást, és pánik betegséget. Glória másik specialitása a párkapcsolati problémák oldása. További információkért keresd fel a weblapját itt:

http://www.gloriaarenson.com/

vagy az én weblapomat: www.emotionalfreedom.net

és emlékezz, szivesen látunk a Halogatás oldása tréningen most szombaton (December 8.-án)! Jelentkezés az eftagi@gmail.com cimen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése