Keresés ebben a blogban

2013. december 9., hétfő

Mit tehetünk, ha az EFT (úgy tűnik) nem működik?Ha az EFT nem működik, ha nem éred el a kivánt hatást, az első kérdés mindig az, hogy csak egy bizonyos ügyön, vagy területen nem sikerül elérni haladást, vagy egyszerűen arról van szó, hogy a kopogtatás ennél a személynél hatástalan (vagy jóval alacsonyabb hatásfokú, mint másoknál).

Persze figyelembe kell venni azt, hogy az EFT nem mindenkinél egyformán hatékony, és időnként az is előfordul, hogy késleltetett a hatás – tehát amikor kopogtatunk, akkor nem érzékeljük az intenzitás csökkenését (vagy csak nagyon kicsit) – viszont később (akár néhány óra, vagy egy-két nap múltán) – ha visszatérünk az ügyhöz amit oldottunk, azt tapasztaljuk, hogy nincs, vagy alig van benne intenzitás.

Tehát először mindig azt tisztázzuk, hogy maga a kopogtatás nem működik egy bizonyos személynél, vagy csak egy ügyre vonatkozólag nem érünk el megfelelő hatást/gyógyulást?

Ha úgy tűnik, hogy valamennyi ügyre vonatkozólag blokkolt az illető - tehát ha azt tapasztaljuk, hogy ennél a személynél a kopogtatás semmilyen területen sem működik, akkor a következőket lehet tenni:

1. Biztositani kell azt, hogy mind a kliens, mind az EFT tanácsadó elegendő vizet igyon, tehát mindkettőjük energiarendszere megfelelően hidratált legyen. Az energiarendszerünkben áramló energiák elektromos jellegűek (is), és a megfelelő áramláshoz elengedhetetlen az energiarendszer megfelelő hidratáltsága. Mivel amikor együtt dolgozunk valakivel, a terapeuta és a kliens energiarendszerei hatnak egymásra, mindkettőjüknek sok vizet kell innia.

2. Ha sok vizet iszunk, és mégsem érünk el javulást, akkor  érdemes minden ülés előtt elvégezni a kulcscsont légzést (a pontos leirást megtaláljátok a weblapomról ingyenesen letölthető  (innen: http://www.emotionalfreedom.net/tagok/Letoltes.html) EFT kézikönyvben. Sőt, ha ülés közben megint tapasztaljuk  a hatékonyság csökkenését, akkor érdemes ülés közben is többször visszatérni a kulcscsont légzésre - esetleg minden kört ezzel indítani.

Ha még a kulcscsont légzés sem segít, akkor lehet gyanakodni valamilyen allergiára, vagy energiaméreg jelenlétére. Erről is ír Gary Craig a kézikönyvben - ott megtaláljátok az erre vonatkozó fejezetet, és a tennivalókat.

Ha csak eg témára vonatkozólag van probléma, akkor valószínű, hogy egy, vagy több korlátozó hiedelem, erős belső ellenállás (többnyire ez teljesen tudattalan) akadályozza az illető ügy sikeres oldását. Ilyenkor fontos feltárni, hogy mi lehet ez a belső ellenállás, és mielőtt magát az ügyet oldjuk, oldjuk fel az ellenállást az ügy gyógyításával kapcsolatban. Mit értek ez alatt?

A következőt. Tegyük fel, hogy van egy olyan problémánk, hogy nem tudunk igazán áttörő sikert elérni valamilyen területen, hiába van meg a tudásunk, szorgalmunk..stb.. Szorgalmasan oldjuk a problémat, mégsem érünk el sikert/változást.

Ilyenkor fontos kicsit mélyebbre leásni, és megkeresni azt a hitet/hiteket, melyek miatt nem engedi lényünknek egy része, hogy feloldjuk a problémát. Leggyorsabb, ha először azokat a hiteket teszteljük le, amelyek általában a leggyakoribb blokkoló erők: 

A leggyakoribb hitek, melyek blokkolhatják a sikeres oldást:

1. Nem biztonságos számomra, vagy mások számára ha feloldom ezt a problémat.
2. Nem érdemlem meg, hogy elengedhessem/feloldhassam ezt a problémát.
3. Ezt a problémat lehetetlen feloldani, én erre nem vagyok képes.
4. Ha feloldanám ezt a problémat, akkor már nem is én lennék - ez a probléma része annak, aki vagyok, része a személyiségemnek.

Teszteld le, hogy mennyire igazak a specifikus problémára vonatkoztatva (példánknál az, hogy nem tudunk igazán áttörő sikert elérni) a fenti állítások, és ha egy, vagy több közülük erősebb, mint 3-4 (0-10-ig skálán), akkor feltétlenül oldjuk előbb a belső ellenállást, a korlátozó hitet.

Ezt a következő módon tehetjük meg. Mielőtt magán az ügyön kezdenénk el kopogtatni, kopogtatunk egy-vagy több kört az ellenállás oldásán a következőképpen:

Bár lényemnek egy része ragaszkodik ehhez a problémához, valamilyen szinten nem akarom elengedni ezt a problémát, mert úgy érzékelem, hogy ha sikeres lennék/lefogynék/rengeteg pénzt keresnék, akkor az valamilyen veszélyt jelentene számomra (a családom nem szeretne többé), elveszíteném a páromat.....stb.), mégis mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom magam.

Ha a fenti hitek közül egy sem bizonyul valósnak, akkor még elég gyakori blokkoló hit lehet az, hogy "nem vagyok hajlandó elengedni a problémát, ragaszkodom hozzá, mert ismerős, kényelmes, már hozzászoktam"..stb.)

Vagy egyszerűen, kopogtatással fel tudjuk tárni a blokkoló hitet úgy, hogy azzal kopogtatunk, hogy:

Bár lényemnek egy része ragaszkodik ehhez a problémához, valójában nem akarom elengedni ezt a problémát, mégis szeretem és elfogadom magam.

Es a pontokon rákérdezhetünk arra, hogy pontosan mi blokkol, valahogy így:

Szemöldök kezdete: Vajon miért ragaszkodom ennyire ehhez a problémához?

Szemsarok: Lehet, hogy veszélyesnek érzékelem a gyógyulást? Lehet, hogy lényemnek egy része fél attól, hogy a probléma nélkül létezzek?

Szem alatt: Vajon mitől félek, milyen negatív hatása lenne annak, ha megszabadulnék ettől a problémától?

Orr alatt: Vajon mi az az érzés, gondolat, ami arra ösztökél, hogy megtartsam ezt a problémát?

stb.

Ha sikerrel fel tudod tárni és oldani a blokkoló hitet, ellenállást, akkor utána magát a problémát már könnyedén tudod oldani.

Még egy fontos, és gyakori korlátozó hiedelem lehet, amely teljes egészében blokkolhatja a kopogtatás hatékonyságát, ha abban hiszünk, hogy:

Nekem soha semmi sem sikerül..

Nekem soha semmi sem műkodik..

Erdemes ezeket is letesztelni és oldani.

Remélem a fenti gondolatokat hasznosnak találjátok, és segítenek Nektek abban, hogy még hatékonyabban használjátok az EFT technikákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése