Keresés ebben a blogban

2016. február 10., szerda

EFT tananyag 2. lecke – készülődés az EFT 2. szintre
A visszajelzések szerint az EFT 1. szintű csoportom tagjai lelkesen gyakorolnak. Egyesek elkezdték a Belső Béke eljárást – mások viszont inkább a jelen problémáit oldják, és a céljaikat programozzák. Ugy tűnik néhányan még mindig főleg az előre megírt EFT kopogtató forgatókönyvekre támaszkodtok, de már többnyire átírjátok ezeket a saját igényeitek, saját érzéseitek szerint. Nagyszerű – ez az első lépés ahhoz, hogy hamarosan könnyedén, természetesen képesek legyetek megfogalmazni a problémáitokat.

További segítségként a következő napokban – hetekben – közlök itt a blogomon részleteket Gary Craig Tananyag című cikksorozatából. Ez a cikksorozat annak idején a kézikönyv elolvasása után volt hivatott több, magasabb szintű információt és segítséget adni. Remélem ti is hasznosnak találjátok majd.Részlet Gary Craig: Tananyag című írásából
Fordította: Kárpáti Marianna
Lektorálta: Csontos Agnes

Második lecke – Fogalmazz nagyon pontosan -specifikusan!

Ez a lecke annyira fontos, hogy többször is el kell olvasnod!

Miért? Mert a kezdő ÉFT alkalmazók leggyakoribb hibájáról esik benne szó. Ha a tanácsaimat betartod, és ezt a hibát elkerülöd, az eredményeid sokkal jobbak lesznek, és a „nehéz eseteid” könnyűszerrel köddé foszlanak.

A probléma az, hogy számos páciens a saját esetét „globális szemüvegen át” látja. Magyarán szólva, a gondjukat átfogóan jellemzik, ami szerintük a probléma pontos körülhatárolását jelenti.

Például:
„Egyszerűen nem érzem jól magam.”
„Az apám mindig megvert.”
„Az anyám sosem adta meg nekem az a szeretetet, amit elvártam tőle.”
„Elég nehezen teremtek kapcsolatokat.”
       „Engem nagyon könnyű visszautasítani.”

Ezek mindegyike ... és számtalan hasonló állítás... olyan, mint egy érzelmi erdő, melyben egyedi fák (negatív események) járulnak hozzá a teljes probléma (erdő) kialakulásához. Ha az ÉFT-t a globálisan megállapított problémára akarod alkalmazni, az olyan, mintha egy egész erdőt akarnál egyetlen fejszecsapással felaprítani.

Ha a globális problémát így célozod meg, egy kis előrehaladást minden alkalommal tapasztalni fogsz. Mégis, az erdő hatalmasságához viszonyítva az eredmény alig lesz érzékelhető, és a páciens eredménytelenségre fog panaszkodni, vagy azt gondolod majd róla, hogy menthetetlenül pszichológiai reverzióban szenved, vagy tántoríthatatlanul hinni fogod, hogy energia toxinok hatalmaskodnak rajta, vagy úgy döntesz, abbahagyod az ÉFT alkalmazását, hiszen nem működik vagy, vagy, vagy...

Ahelyett, hogy az ÉFT-t egy olyan esetre alkalmaznád, mint például az „Annak ellenére, hogy engem nagyon könnyű visszautasítani       ”, jobb, ha a globális állítást specifikus eseményekre bontod, mint például:
„Annak ellenére, hogy a harmadik osztályos tanárom megalázott az osztály előtt ...”
„Annak ellenére, hogy úgy éreztem, az apám nem fordít rám elég figyelmet az érettségim alkalmával ...”
„Annak ellenére, hogy a gimnáziumi szerelmem azt mondta: elegem van már belőled ...”

Ezek az események, a „Engem nagyon könnyű visszautasítani.” állítás VALÓDI ÖSSZETEVŐI. Ezek képviselik a probléma alapját. A visszautasítottság érzése csak tünete az alapvető, specifikus okoknak.

Másképpen fogalmazva: Ha nem lennének ezek az egyedi esetek, egyáltalán érezhetnénk magunkat visszautasítottnak? A válasz természetesen „nem éreznénk magunkat visszautasítottnak”, mivel nem lenne korábbi olyan tapasztalatunk, melyben épp a visszautasítottságot éreztük.

Így hát ezeket az eseteket (egy-egy fát az erdőben) egyedileg kell semlegesítenünk. Ha így teszünk, számos előnyt fogunk megtapasztalni:

1. Páciensünk minden esetben könnyen felismerheti, ha az ÉFT-vel egy-egy fát kivágott a saját erdejéből. Az esetek a 7-10 közötti intenzitással fognak indulni, és 0 intenzitással fognak végződni. Mindez világosan érzékelhető, ami határozottan megnöveli a páciens bizalmát (és a Te bizalmadat) a módszerben.

2. Minden fa, amitől megszabadultok, ritkítja az erdőt. Ez megkönnyíti a páciensnek hogy átsétáljon az erdején, már nem fog folyton egy-egy „elutasítás” fába botlani. A visszautasítottság fullánkja egyre kisebb és
kisebb lesz.

3. Egy fontos GENERALIZÁCIÓS HATÁS (általánosítás) létezik. A különböző„elutasítás fák”-ban van valami közös tematika, így ha egy fától megszabadulunk, az hatással lehet a többi fára is. Gyakran előfordul, hogy ha 5-10 fát kivágunk, az egész erdő egyszer csak szertefoszlik.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a pontos, specifikus megfogalmazás. Gyakran ennek köszönhető egy drámai javulás, vagy ennek hiánya lehet az oka a sikertelenségnek. A következő alkalommal adok néhány specifikus tanácsot, ami segít abban, hogy specifikus légy – nagyon fontos!
Szeretettel Gary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése