Keresés ebben a blogban

2016. március 1., kedd

EFT tananyag 3. lecke – készülődés az EFT 2. szintre
További készülődés az EFT 2. szintre – tanulmányozzuk Gary Craig tananyagának a harmadik leckéjét. Ez a lecke – mivel a specifikusság elérését tanítja - sokat segíthet a Belső béke eljárásnál is, hiszen – emlékeztek – naponta legalább egy kellemetlen emléket érdemes feloldani teljes egészében; és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha valóban specifikusan, minden aspektust feltárunk és teljes egészében feloldunk. Jó munkát, jó kopogtatást, és várom továbbra is a jelentkezőket a március közepén kezdődő EFT 2. szintű on-line tréningre. Ha szeretnél jönni, küldj egy mailt az eftagi@gmail.com címre.

Harmadik lecke – A „Mozi módszer”6 – eszköz a specifikusság elérésére

Részlet Gary Craig: Tananyag című írásából
        Fordította: Kárpáti Marianna  

A második leckében hangsúlyoztam, hogy mennyivel fontosabb egy-egy konkrét eseményt előhívni, mintsem globális kérdésekkel foglalkozni. Ez számos esetben a melléfogás és a drámai javulás közti különbségben nyilvánulhat meg. Bár az alapelvet könnyű megérteni, a kezdőknek mégis nehézséget okozhat a gyakorlati megvalósítás.

Szerencsére van egy nagyon egyszerű eszköz, ami ezt a nagyon fontos feladatot leegyszerűsíti. Ezt az eszközt én a „Mozi módszer”-nek hívom, melyet a „6 nap a VA-ban” videó leckénkben világosan bemutatunk (EFT kurzus, 3. szalag) Rich és Robert esetén.

Leegyszerűsítve a kérdést: ha a páciens az eseményt egy mentális mozi formájában meg tudja jeleníteni, akkor az automatikusan specifikussá válik. A filmnek határozott eleje és konkrét vége van. Specifikus helyszínen játszódik, és specifikus szereplői vannak. Specifikus szavak hangzanak el benne, és specifikus események történnek meg, specifikus érzelmeket gerjesztve. Valójában, ha a páciens nem tud a problémájából egy konkrét filmet készíteni, akkor a problémát túl globálisan fogalmazta meg.

Egy példa: Tegyük fel, hogy a páciens a problémáját a következőképpen fogalmazza meg: „Az apám mindig bántalmazott.”

Ez így túlságosan általános, mivel a bántalmazás számos egyedi estből áll össze. Ha a pácienst arra kéred, hogy egy specifikus mozifilmet alkosson a bántalmazásról, úgy kell a gondolatait terelned, hogy egy egyedi esetnél kössetek ki. Valószínű, hogy a páciens a problémáját ködös általánosítással írja majd le. Ha így történik, a Te dolgod, hogy a megfelelő irányba tereld a gondolatait.

Adok egy vezérfonalat, amivel a „Mozi módszer” nehézségein át tudod magad küzdeni. A technikát hosszú évek gyakorlatával alakítottam ki...

Először is kérdezd meg a pácienstől:

Ha a problémád egy film lenne, milyen hosszú ideig tartana?

A tipikus válasz szerint a film néhány perc alatt lejátszódik. Ez persze, egy specifikus filmre korlátozódik.

Ha a válasz: „jó pár óra” vagy netán „néhány nap”, akkor szinte mindig arra a következtetésre juthatsz, hogy még nagyon globális szinten jártok.

Másodjára kérdezd meg a pácienst:

Mi lenne a film címe?

Ez a kérdés is a specifikusság felé terel. Az esetek többségében specifikus címet adnak, mint például:

Harc a konyhában” vagy
Balesetem anyám autójával”.

Ha a film címe ennél általánosabb, kérdezz rá, nem lehetne-e ennél konkrétabb?

Ezek után kérd meg, hogy páciensed a képzeletében játssza le a filmet, és értékelje a benne (MOST, a lejátszás alatt!) kiváltott érzelmeket egy 0-10 közé eső skálán (0 a legkevesebb, 10 a legtöbb).

Azt is megteheted, hogy megkéred, tippelje meg, hogy milyen erős érzelmet váltana ki belőle a film, ha most nagyon élénken el kellene képzelnie.

Tapasztalatom szerint ez a tipp meglehetősen pontos szokott lenni. Ezzel a tippeléssel sok esetben megkímélhetjük páciensünket a lelki fájdalomtól.

A következő lépés néhány ÉFT kör, az „ez a ........film” címmel.

Valamennyi kör után kérdezz rá az intenzitásra. Az intenzitás a körök hatására általában alacsony értékre süllyed, vagy eléri a nullát. Ebben az állapotban ezt a specifikus filmet befejezheted, de folytasd a folyamatot az alábbiakkal, hogy alaposan meggyőződhess munkád eredményéről.

Ezt követően kérd meg a páciensed, hogy mesélje el neked a filmje könnyen előadható részét, és minden esetben, ha érzelmében erősödést észlel, álljon meg.

Hangsúlyozd, hogy mennyire fontos, hogy megálljon, ha érzelmei erősödnek. A páciensek nagy része azt hiszi, hogy úgy tud a problémájától megszabadulni, ha bátor, és fájdalmat érez, ha átéli a helyzetet. Ez már egy rég elavult gondolkodásmód! ÉFT-vel ezek a megállók kopogtatásra adnak alkalmat.

A következő lépés, hogy alkalmazz ÉFT-t minden megállási pontra, mindaddig, amíg a páciens filmjének korábban érzékeny pontként megadott helyén már nem érez érzelmi hatást. Ezt követően kérd meg a páciensed, hogy játssza le a filmjét a fejében olyan élénken, amennyire csak tudja, és mondja el, érzett-e érzelmi változást és mikor.

Majd ismételd meg az ÉFT-t minden egyes megmaradt részletnél és játszasd újra a filmet. Folytasd ezt az ÉFT – mozi ciklust mindaddig, amíg érzelmi töltést már nem kelt a film.

Ha megfelelően alkalmazod a technikát, ez a folyamat megszabadítja a páciensedet érzelmi erdeje egy negatív fájától. Ezt követően egy másik fát is kivághatsz, majd egy másik fát is, majd még egyet... míg 5 vagy 10 fát gyökerestől ki nem irtottál. Mivel ezeknek a fáknak számos közös tulajdonsága van, egy általánosító hatás is észlelhető az erdő fái között, mely szétoszlik mindenfelé, és meggyengíti a többi fa szilárdságát is.

Így aztán a páciens „Az apám mindig bántalmazott.” problémája – bár egyedi esetek százaiból (esemény fákból) tevődhet össze – 5-10 egyedi eset kezelése után semlegesítődhet.

Szeretettel, Gary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése