Keresés ebben a blogban

2016. március 3., csütörtök

EFT tananyag 4. lecke – készülődés az EFT 2. szintre
További készülődés az EFT 2. szintre – tanulmányozzuk Gary Craig tananyagának a negyedik leckéjét. Az előző két leckében sokat beszéltünk arról, hogy mennyire fontos specifikusan megfogalmazni a problémát. A negyedik lecke az aspektusok fontosságát hangsúlyozza. Az aspektusok – vagy nézőpontok – elsősorban mindazokat az érzeteket, és érzéseket jelentik, melyeket az adott helyzetben fizikailag éreztünk a testünkben. Figyeljünk oda ezekre, és emlékezzünk arra, hogy többnyire amint feloldunk egy érzést, vagy érzetet, felmerülhet egy, vagy több olyan érzés/érzet, amelynek addig nem voltunk tudatában – tehát legyünk nagyon nyitottak és figyeljünk oda magunkra, mig kopogtatunk.

Jó munkát, jó kopogtatást, és várom továbbra is a jelentkezőket a március közepén kezdődő EFT 2. szintű on-line tréningre. Ha szeretnél jönni, küldj egy mailt az eftagi@gmail.com címre.


Negyedik lecke – Nézőpontok (aspektusok)

Gyakran előfordul, hogy csak egyetlen, esetleg két ÉFT kört kell alkalmaznod egy-egy specifikus esemény érzelmi intenzitásának végleges eltüntetésére. Ezek amiket mi „egyperces csodának” hívunk. Szerencsére örvendetes gyakorisággal lehetünk tanúi ilyen eseteknek. Ennek a változásnak a hatására számos élet azonnal pozitív irányba fordul.

Olykor – annak ellenére, hogy tudásod legjava szerint kopogtattál azon a bizonyos eseményen –a páciens a problémájáról még mindig azt állítja, hogy nem javult. Mi lehet ennek az oka? Miért van az, hogy az esetek nagy többségében a folyamat olyan egyszerűen alkalmazható, míg máskor megreked?

Számos ok lehet (ezekről később ejtek szót), de legtöbbször az esik meg, hogy a páciens a problémát egy másik nézőpontba tolja el.

Egyes esetekről kiderülhet, hogy több eseményből állnak, vagy több szempontból is nézhetők. Ezek általában különálló esetek. Mégis, a páciensek általában nem tesznek köztük különbséget mindaddig, amíg erre rá nem ébreszted őket.

Tegyük fel, hogy egy páciens egy autóbalesete nyomasztó
emlékeinek megoldására kér segítséget.

Természetesen, használhatod az ÉFT-t „Ez a baleset...” esetre, és jó eséllyel érsz el jó eredményt. Ha mégsem, akkor több, specifikus eset (nézőpont) leírását kérheted olyan kérdésekkel, mint:

Mi az, ami a balesetben a legjobban nyomaszt?

Ebben a helyzetben a páciens újabb szemponttal állhat elő:

A sikoltozás az autóban” vagy

Rettenetesen haragszom a másik autó vezetőjére

Borzasztóan dühös voltam az orvosnál

A lista hosszúra nyúlhat. Általában azonban csak egy vagy két új szempont merül fel.

Kopogtass ezeket a nézőpontokat figyelembe véve mindaddig, amíg a páciens már nem talál újabb, számára aggasztó részletet a balesetben.

Ellenőrzésképpen kérd meg páciensed, hogy képzeletében játssza le a baleset mozifilmjét, olyan részletességgel, amennyire csak tudja. Ez újabb kopogtatási lehetőségeket fedhet fel. Jó esetben a páciensnek nem lesz a balesettel kapcsolatos emocionális töltése. A dolog élete egy szerencsétlen eseményévé szelídül, azon kívül nem lesz már semmi más jelentése.

Egy gyakori hiba, melyet a folyamat során elkövetnek: a „fényszórókra kopogtatnak”, és azt követően túl általános kérdéseket tesznek fel, mint például:

Most milyen érzéseid vannak a balesettel kapcsolatban?

Ez a kérdés semmilyen új szempontot nem vet fel. Egyszerűen csak az általános érzésre kérdez rá.

Valójában, ha vannak más nézőpontok is (pl. „a sikoltozás az autóban”), a páciens semmilyen változásról nem fog beszámolni, mivel még mindig vannak őt érzékenyen érintő nézőpontok.

Emlékezz arra, hogy a páciens nem tesz különbséget szempontjai között. Számára ez egyetlen nagy probléma.

Te vagy az, akinek különbséget kell tennie, és nyomon kell követnie a meglévő szempontokat (ez sok esetben csak gyakorlat kérdése), és te vagy az, akinek a megfelelő kérdéseket fel kell tennie, hogy a nézőpontokat felfedje.

Szempont lehet bármi, ami a pácienst érzelmileg érinti – például:

- Egy háborús traumát szenvedett egyén szempontja lehet a vér látványa, a haldokló bajtársak tekintete, a kézigránát süvöltése, stb.

- Egy megerőszakolt páciens szempontja lehet az erőszaktevő leheletének szaga, a fenyegető ököl, a behatolást, stb.

- Annak, aki a nyilvános szerepléstől retteg, szempontja lehet a mikrofon látványa, a közönségből rászegeződő tekintetek, egy gyerekkori emlék, amikor kinevették, stb.

Érdemes azt is felismerni, hogy szempont lehet egy érzelem is. Így fordulhat elő, hogy egyes pánciensekben az esemény hatására feltámadt harag bánattá alakul.

Figyelj ezekre a jelekre. Ezek az érzelmi szempontok a probléma előrevitelében segítenek. Mélyebb gyógyulásra teremtenek alkalmat, egyben segítenek, hogy az ÉFT-vel végzett mesterséged még magasabb színvonalon gyakorolhasd.

Szeretettel, Gary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése